KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2018-2019

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – A kutatók lenyűgöző világa a technológia korában 2018/2019- Kulturális örökség és az innovátorok új generációja (FAWORIT 2018-2019; H2020-MSCA-NIGHT 2018)

A program célja bemutatni, hogy (1) kutatónak lenni menő és kreatív dolog – a kutatók által kifejlesztett innovatív megoldásoknak milyen hatása van a mindennapi életben; (2) bárkiből válhat kutató – számos fiatal innovátor vesz részt a programokon mint előadó és néző egyben. Ezekkel igyekszünk bíztatni a fiatalokat, hogy merjenek tudományos pályát választani.

Fő célközönségünk a 6-26 év közötti fiatal korosztály, de célunk hogy minden korcsoport számára vonzó programokat kínáljunk. Számos kulturális örökséghez kapcsolódó eseményt szervezünk. A program újdonsága többek között a kihívás orientált tevékenységek – várhatóan mind a 24 projekt-helyszínünkön olyan innovatív megoldások kerülnek bemutatásra, amelyek az interdiszciplináris társadalmi kihívásokhoz kapcsolódnak, összpontosítva a Felelősségteljes Kutatás és Fejlesztés koncepcióra – melynek kulcsfontosságú elemeiről a közönséget is tájékoztatjuk. Ez segíti a koncepció jobb megértését és a jövőbeni aktív részvételt. Lesz „Science in the City” flash mob, melynek látványos kísérleteibe a nagyközönséget is bevonjuk.

A projekt során a tudományterületek közötti kapcsolatok kihívásait, innovatív megoldásokat, (fiatal) kutatók munkáit és hobbijait mutatjuk be interaktív, oktató és szórakoztató módon. Ezáltal a célközönség láthatja, hogy a kutatói pálya milyen menő és kreatív, valamint bárkiből válhat kutató. Törekszünk elérni, hogy közel 30 000 látogatója legyen az eseményeknek, de azoknak a száma akik hallanak vagy olvasnak a Kutatók Éjszakájáról, ennek a többszöröse, akár 500 000 is lehet. Célunk, hogy az “Európa Sarkokban” felhívjuk a figyelmet a K+F európai lehetőségeire, az egyes helyszíneken pedig feltüntetjük az eseménysorozat kapcsolatát az Európai Uniós (Horizon Europe, H2020, különösen a Marie-Skłodowska- Curie) programokhoz.

A konzorcium tagjai: egy innovatív kkv, egy női tudományos egyesület, egy állami tulajdonban lévő kutatóintézet, egy kiterjedt magyarországi hálózattal rendelkező tudományos egyesület, egy közgazdászok és szociológusok által létrehozott társaság, továbbá egy rendkívül innovatív nagyvállalat. Továbbá számos csatlakozó partner együttműködése biztosítja a projekt sikerét.

A konzorcium tagjai a következők: Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Hétfa Kutató Intézet, Nők a Tudományban Egyesület és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

A projekt az Európai Bizottság, a Marie Skłodowska-Curie program forrásaiból kerül támogatásra.

Web: kutatokejszakaja.eu researchersnight.hu

Facebook: www.facebook.com/kutatokejszakaja

További információ: official programme