Kutatók Éjszakája

A kutatók lenyűgöző világa a technológia korában 2016/2017- Az innovátárok új generációja (FAWORIT 2016-2017; H2020-MSCA-NIGHT 2016).

kutatok_ejszakaja_2016_logo_150A „FAWORIT 2016/2017” program kettős célja egyrészről bemutatni, hogy a kutatók által kifejlesztett innovatív megoldásoknak milyen hatása van a mindennapi életben, másrészt a programba bevont ifjú fejlesztők által ösztönözni a fiatalokat – különös tekintettel a lányokat – a tudományos és innovatív pálya választására. A program elsődleges célcsoportját a tanulók, azon belül is a 8-20 éves korosztály képezi, de célunk hogy minden korcsoport számára vonzó programokat kínáljunk. A program számos újdonságot is magába foglal: kihívás orientált tevékenységek – várhatóan 18 projekt-helyszínünkön kerülnek bemutatásra olyan innovatív megoldások, amelyek kapcsolódnak az interdiszciplináris társadalmi kihívásokhoz, összpontosítva a Felelősségteljes Kutatás és Fejlesztés koncepcióra – melynek kulcsfontosságú elemeiről a közönséget is tájékoztatják, ami segíti a jobb megértést és a jövőbeni aktív részvételt. Lesz „Science in the City” flash mob, melynek látványos kísérleteibe a nagyközönséget is bevonjuk. A projekt során integrált megközelítést alkalmazunk, ami az interdiszciplináris kihívásokra innovatív megoldásokat kínál; (fiatal) kutatók munkái és hobbijuk kerül bemutatásra interaktív, oktató és szórakoztató módon. Ezáltal a célközönség láthatja, hogy a kutatói pálya milyen menő és kreatív, valamint bárkiből válhat kutató. Célunk, hogy közel 30 000 látogatója legyen az események, de azok száma akik hallanak,  vagy olvasnak a Kutatók Éjszakájáról,ennek a többszöröse, akár 500 000 is lehet. Célunk, hogy az Európa Sarkokban felhívjuk a figyelmet a K+F európai elkötelezettségére, az egyes helyszíneken pedig feltüntetjük az eseménysorozat kapcsolatát az Európai Uniós (FP7, H2020, különösen a Marie-Skłodowska- Curie) programokhoz.  A konzorcium tagja egy innovatív kkv, egy állami tulajdonban lévő kutatóintézet, egy rendkívül innovatív nagyvállalat, egy kiterjedt magyarországi hálózattal rendelkező tudományos egyesület, továbbá egy közgazdászok és szociológusok által létrehozott társaság. Ezen különböző szakterületű partnerek együttműködése biztosítja a projekt sikerét.

A konzorcium tagjai a következők: Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Hétfa Kutató Intézet és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

A projekt az Európai Unió Horizon2020 akciójából, annak kutatási és innovációs programjából, a Marie Skłodowska-Curie program forrásaiból kerül támogatásra. A projekt támogatási megállapodásának száma: 722562

Web: kutatokejszakaja.eu researchersnight.hu

Facebook: www.facebook.com/kutatokejszakaja

További információ: official programme

Kapcsolat

Dorogi, Ildikó
E-mail: ildiko.dorogi@rcisd.eu