Európai Kutatók Éjszakája 2014-2015

A látóhatáron (horizonton) túlnézünk: horizontális prioritások a kutatásban és a kutatói életpálya mindennapos kihívásaiban

 

A horizonton túlnézünk: horizontális prioritások a kutatásban és a kutatói életpálya mindennapos kihívásaiban! A FAWORIT 2014-2015 projekt legfőbb célkitűzése, hogy felszámolja a kutatókkal kapcsolatos uralkodó sztereotípiákat, valamint, hogy hozzájáruljon az innováció, a nemek, a mobilitás, a nemzetközi kutatás és az egész életen át tartó tanulás népszerűsítéséhez.

Egy különleges figyelemfelkeltő kampánnyal, a „SciMotion”-nal a jövő nemzedéket megcélozva bemutatjuk a kutatói karrier vonzerejét, ipari és iskolai partnereink segítségével. Kiemelt célcsoportunk az 5-24 év közti korosztály, de célunk egyúttal az is, hogy mindenki megtalálja a maga számára vonzó programot. A rendezvénysorozat 20 helyszínen valósul meg, ahol központban a kutató és az ő karrierje valamint tudományos életben szerzett tapasztalata áll. Az „Éjszaka” során a közönség részt vehet szórakoztató elemekkel fűszerezett tudományos előadásokon. Ilyen lesz pl. az „IQ akadályverseny”, a kutatók hobbiját bemutató kiállítás, lézershow és HiTech pubok. Ezen programok által a hallgatóság megtapasztalhatja, hogy a kutatói élet lenyűgöző, menő és vonzó. Célunk, hogy mintegy 20 ezer ember látogasson el az eseményekre, de ennek a többszöröse (cirka 500 000 ember) lásson, halljon vagy olvasson az Éjszakáról. Terveinkben szerepel, hogy Marie Curie ösztöndíjban részesült szakemberek programban való aktív részvételével ráirányítjuk a figyelmet Európa K+F+I területen vállalt szerepére. Az ún. Európa sarkokban és az egyes helyszínek kapcsolódó programjainál uniós és a Marie Curie Akciót hirdető tábla lesz látható. A konzorcium felépítése (a tudomány és az ipar képviselői, valamint a nonprofit és profitorientált szervezetek, a programban résztvevő iskolák, egy klaszter, egy nemzetközi vállalat és egy média partner), a kidolgozott munkaterv és a stratégiai médiapartnerek garantálják a projekt sikerét. Mi is nagyon lelkesek vagyunk, hogy részt vehessünk a Kutatók Éjszakája 10. évfordulójára megrendezett ünnepségen.

A konzorcium tagjai: Bay Zoltán Nonprofit Kft., RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, Hétfa Kutató Intézet, Tudományos Ismeretterjesztő Társaság.

A programot az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Keretprogramja (H2020) azon belül is a Marie Skłodowska-Curie Akció finanszírozza.

Oktatási és Kulturális Főigazgatóság. Az Európai Bizottsággal kötött támogatási szerződés száma: 633281.

 

Honlap: kutatokejszakaja.hu

Facebook: www.facebook.com/kutatokejszakaja

 

Kapcsolat

Dorogi, Ildikó
E-mail: ildiko.dorogi@rcisd.eu