Nemzetközi Együttműködési hálózat a Duna-Régióban

A Danube-INCO.NET egy magas szintű koordinációs és cselekvést támogató projekt. Hátterében az Európai Unió makroregionális megközelítése áll, különös tekintettel a Duna-Régió EU-Stratégiájára (EUSDR); azon belül is annak Tudásalapú Társadalom (PA7) és a Versenyképesség területein (PA8).

A projekt intézményi szinten szorosan kapcsolódik a PA koordinátorokhoz és a PA irányító csoportokhoz. A 17 tagból álló konzorcium minden tagja javasolja a politikai párbeszéd támogatását az EUSDR-n belül, hogy a regionális politikai kezdeményezések tapasztalatait megoszthassák egymással, valamint fokozza a bi-regionális párbeszédet az „Innovatív Unió” és az ERA Keretrendszer végrehajtása érdekében.

A Danube-INCO.NET projekt során kísérleti módszerekkel feltérképezik és elemzik az energiahatékonyság és a megújuló energia társadalmi kihívásaira adott végrehajtási javaslatok hálózati összefüggéseit egy bio-alapú gazdaságban. Sőt, a Duna-Régió innovatív és befogadó társadalmaiban felmerülő társadalmi kihívások elemzéseiből származó tapasztalatok is segítséget nyújthatnak: kutatási és innovációs tevékenységek révén fognak ellenőrizni számos eszközt, valamint felmérést végeznek, melynek segítségével azonosítják majd az együttműködés akadályait és a kevésbé versenyképes innovációs rendszereket. Ezek eredményét egy szakpolitikai tanulmányban foglalják majd össze.

Az innovációt támogató intézkedések végrehajtására intelligens szakosodási stratégiák, technológiai transzfer központok, és egy fejlesztéseket célzó projektjavaslatok támogatására létrehozott rendszer kerül bevezetésre.

A Danube-INCO.NET elkötelezett a közös finanszírozású mechanizmusok kialakítására – melynek egyik legfontosabb mérföldköve, a Duna-Régió Kutatási és Innovációs Alap létrehozása (DRIF). Ebben a tekintetben a Danube-INCO.NET támogatni fogja a vezető innovatív régiók – a valóban világszínvonalú – és a kevésbé fejlett innovációs régiók közti együttműködést, hogy egy közös stratégiai és operatív szint jöhessen létre.

 

A projekt résztvevői

Résztvevő szervezet neveOrszág
Centre for Social InnovationAusztria
German Aerospace CentreNémetország
University of Novi SadSzerbia
Steinbeis Innovation GmbHNémetország
Austrian Research Promotion AgencyAusztria
Iniziativa Centro Europea – Segretariato EsecutivoOlaszország
Regional Centre for Information and Scientific Development LtdMagyarország
BIC BRATISLAVA. SPOL. S.R.O.Szlovákia
Institute of Market Problems and Economic-Ecological Research of the National Academy of Sciences of UkraineUkrajna
Institut "Mihajlo Pupin"Szerbia
DG Joint Research Centre, European Commission, Institute for Prospective Technology StudiesBelgium
Academy of Sciences Moldova, Centre for International ProjectsMoldova
German Federal Ministry of Education and ResearchNémetország
Austrian Ministry for Science and ResearchAusztria
University of Ruse “Angel Kanchev”Bulgária
Ministerul Educatiei NationaleRománia
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, in športSzlovénia
Ministry of Civil AffairsBosznia Hercegovina
Eko-Sustav Doo Za Gospodarenje OtpadomHorvátország

Kapcsolat

Gaál, Tekla
E-mail: tekla.gaal@rcisd.eu