Kutatási és innovációs kapcsolatok erősítése Ukrajnával

A „Kutatási és innovációs kapcsolatok erősítése Ukrajnával” c. projekt általános célja, hogy tovább támogassa és fokozza Ukrajna integrációját az Európai Kutatási Térségbe (ERA) testre szabott szerkezeti, szervezeti és működési kutatási és innovációs támogatási intézkedések által. Az EU-Ukrajna közötti TTI politikai párbeszédet a projekt célzott elemzések tapasztalataival segíti, melyek hozzájárulnak az EU-Ukrajna TTI együttműködés keretfeltételeinek további szélesítéséhez, és támogatja Ukrajna részvételét a H2020 programban.

A projekt alapvető céljai

  • Hogy tovább támogassa és ösztönözze a kutatási és innovációs területek párbeszédét Ukrajna és az EU között annak érdekében, hogy az ukrán cégek könnyebben tudjanak integrálódni az Európai Kutatási Térségbe azáltal, hogy a fennmaradó akadályok azonosításra kerülnek, valamint a projekt során elkészült elemzések és azok tapasztalataiból megalkotott testreszabott javaslatokban ösztönzőket és lehetőségek kínálnak az érdeklődőknek.
  • Hogy rendszeresen hozzájáruljon a kutatási és innovációs létesítmények keretfeltételeinek megteremtéséhez, melynek eredményeként gördülékenyebbé válik az EU-Ukrajna közötti K+I együttműködés.
  • Hogy tovább ösztönözze és könnyítse az Unió és Ukrajna kutatási ágazatába tartozó szereplők közötti együttműködést egy sorozat támogató K+I intézkedés révén, továbbá támogassa az EU-Ukrán közös részvételt a H2020-ban és más Uniós finanszírozású programokban.

A projekt másodlagos céljai

  • Hozzájárul a keretfeltételek javításához annak érdekében, hogy erősítse és fokozza az EU és Ukrajna közötti K+I együttműködést.

A projekt támogatja Ukrajna további integrációját az Európai Kutatási Térségbe (ERA), azáltal, hogy az elemzések tapasztalatai révén azonosított akadályok megszűntetésére lehetőségeket biztosít és iránymutatást nyújt körültekintő és megbízható politikai tanácsadás és célzott ajánlások megtételével.

  • A megfelelő politikai párbeszédhez testreszabott, operatív támogatás biztosítása

A projekt célja, hogy a rugalmas, gyakorlati és operatív TTI politikával támogassa az Európai Bizottság ez irányú törekvéseit.

  •  Erősítse az innovációs képességet és a gazdasági versenyképességet

A gazdasági versenyképesség erősítése az innovációt támogató intézkedések tudásmegosztására összpontosítva (pl. a kutatási eredmények és azok hasznosítása közötti szakadék áthidalása, intelligens szakosodási stratégiák, a támogató vállalkozások figyelmének felkeltése a pénzügyi lehetőségek iránt) beleértve a gyakorlati tanácsokat és alkalmazásukat, valamint cél, hogy megkönnyítsék az ukrán ipari klaszterek nemzetközivé válását, melyhez fokozni kell az együttműködést az EU üzleti klasztereivel.

  • K+I együttműködés ösztönzése és támogatása EU és Ukrajna között

Megkönnyíti, ösztönzi és elősegíti az Ukrán-EU K+I érdekeltjeinek részvételét közös H2020 projektekben.

  • Hozzájárul a H2020-ban való ukrán részvétel irányításához

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a H2020 projektben való ukrán részvétel hatékony irányításához.

A projekt résztvevői

Résztvevő szervezet neveOrszág
ZENTRUM FÜR SOZIALE INNOVATION GMBHAusztria
MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENCE OF UKRAINEUkrajna
CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUEFranciaország
DEUTSCHES ZENTRUM FUER LUFT - UND RAUMFAHRT EVNémetország
NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES OF UKRAINEUkrajna
INSTYTUT PODSTAWOWYCH PROBLEMOW TECHNIKI POLSKIEJ AKADEMII NAUKLengyelország
SIHTASUTUS EESTI TEADUSAGENTUURÉsztország
REGIONALIS INFORMACIOS ES FEJLESZTO TUDASKOZPONT KORLATOLT FELELOSSEGU TARSASAGMagyarország
THE CENTRE FOR SCIENTIFIC AND TECHNICAL INFORMATION AND INNOVATION PROMOTION OF UKRAINEUkrajna
UNITATEA EXECUTIVA PENTRU FINANTAREA INVATAMANTULUI SUPERIOR, A CERCETARII, DEZVOLTARII SI INOVARIIRománia
META Group S.R.LOlaszország
CENTRUL PROIECTE INTERNATIONALEMoldova

Kapcsolat

Gaál, Tekla
E-mail: tekla.gaal@rcisd.eu